Motion Detection دوربين مدار بسته / معرفي فناوري EIS
زمان هايي پيش مي آيد كه يك منطقه از يك مكان خاص را براي نظارت انتخاب مي كنيد و قابليت تشخيص حركت را در دوربين مداربسته فعال مي نماييد. اين قابليت در اكثر محصولات نظارتي جديد اعم از آنالوگ HD و ديجيتال وجود دارد و براي استفاده از آن مي توان از طريق پنل تنظيمات دستگاه اقدام نمود.
نحوه عملكرد قابليت تشخيص حركت
تشخيص حركت در دوربين هايك ويژن يك مفهوم ساده به نظر مي رسد. تمام كاري كه در آن انجام مي شود مقايسه تغييرات صورت گرفته در يك فريم نسبت به فريم بعدي است. به عنوان مثال، وارد شدن يك توپ سفيد متحرك به تصوير كه مي تواند باعث به كار افتادن زنگ هشدار گردد. در اين روش به صورت پي در پي تصاوير مورد مقايسه قرار مي گيرند و اگر در تعداد كافي و مشخصي از پيكسل هاي موجود در فريم ها تغييري رخ دهد، نرم افزار دوربين حركت را تشخيص داده و هشدارهاي لازم را به شما مي دهد.
مزاياي استفاده از تشخيص حركت Motion Detection
صرفه جويي در هزينه ها: شايد كمي دور از ذهن به نظر برسد اما در صورت عدم استفاده از اين نوع از دوربين ها شايد مجبور به استخدام فردي براي اهداف نظارتي خود باشيد شخصي كه همواره بايد بر تغييرات صورت گرفته در دوربين ها نظارت داشته و اطلاع دهد. طبيعي است كه شما مجبور به پرداخت دستمزد به اين فرد هستيد.
صرفه جويي در زمان: اغلب اوقات زمان زيادي صرف نظارت بر اموال در برابر نفوذ افراد مي شود. اما با استفاده از دوربين هاي تشخيص حركت، مي توان در زمان خود صرفه جويي نمود و وقت خود را صرف اهداف بهتري در شركت خود كرد. دوربين هميشه مي تواند در حالت آماده به كار باقي بماند و هنگامي كه يك شي يا انسان را حس كند، به طور خودكار شروع به ضبط مي كند، چند دقيقه بعد وقتي حركتي انجام نمي شود، دوربين ضبط را متوقف كرده و به حالت آماده به كار بر مي گردد. شما هر زمان كه بخواهيد مي توانيد به دستگاه مراجعه نموده و تصاوير ضبط شده را مشاهده نماييد.
عملكرد حفاظتي بهتر: اگر عملكرد دوربين هاي معمولي را با دوربين هاي تشخيص حركت مقايسه نماييد، متوجه خواهيد شد كه دوربين هاي با قابليت تشخيص حركت امنيت بيشتري را فرآهم مي كنند. چه در حفاظت از خانه خود و چه در محل كار خود از آنها استفاده نماييد، اين نوع از دوربين ها بهترين گزينه هستند.
كارايي بالاتر: كارايي دوربين هاي تشخيص حركت بسيار بالاتر از ساير انواع دوربين مداربسته معمولي است. اين امر به اين دليل است كه دوربين تنها صحنه هاي مهم را ضبط مي كند. و تنظيمات آن به گونه اي است كه پس از تشخيص شروع به ضبط مي كند. اين بدين معني است كه آلارم در صورت ضرورت فعال مي گردد. مزيت آن اين است كه فضاي كمتري از هارد اشغال شده و فقط صحنه هايي را كه لازم است ثبت مي كند.
معايب استفاده از تشخيص حركت Motion Detection
يكي از معايب تشخيص حركت Motion Detection در دوربين مدار بسته اين است كه در واقع دوربين ها در اصل حركت در تصوير را تشخيص نمي دهند، بلكه تنها تغييرات در تصوير را تشخيص مي دهند. براي مثال چنانچه نوري از چراغ در تصوير بيفتد دوربين آن را تغيير (حركت) تشخيص داده و شروع به ضبط مي كند.
فعال نمودن قابليت تشخيص حركت
سيستم تشخيص حركت در دوربين هاي مداربسته امروزه بسيار پيشرفته تر شده است. و مي توان تنظيمات آن را هم در دوربين و هم در نرم افزار مديريت تصاوير هايك ويژن (VMS) فعال نمود. تشخيص آنكه مقدار تغييرات در حد لازم و كافي براي ايجاد آلارم هست يا خير بستگي به ميزان يا درصد حساسيت يا Sensivity موجود در تنظيمات آن دارد.
درصد Sensivity به تغييرات نور در پيكسل ها بستگي دارد. درصد Sensivity بالاتر نسبت به تغييرات جزئي تر حساس بوده در حاليكه درصد Sensivity پايين تر براي تغييرات بزرگ تر در تصوير بكار مي رود از طرف ديگر، درصد پيكسل هايي كه دچار يك تغيير شده اند نيز مهم است. اگر شما در حال نظارت بر يك درب هستيد، تعيين ميزان حساسيت روي 50?، در صورت ورود يك سوژه بزرگ در ابعاد يك انسان به اتاق باعث ايجاد هشدار مي گردد. (براي آموزش دقيق نحوه فعالسازي تشخيص حركت هايك ويژن بر روي لينك كليك كنيد.)
نحوه فعالسازي موشن دتكشن
در اينجا به نحوه فعالسازي قابليت تشخيص حركت در نرم افزار iVMS-4200 هايك ويژن مي پردازيم. همچنين به شرح عملكرد سيستم آلارم نيز اشاره مي كنيم.
آماده سازي:
1. دانلود نرم افزار iVMS-4200 و نصب آن
2. ادد كردن دستگاه به نرم افزار
دوربين مدار بسته تياندي
دوربين حارس
معرفي فناوري EIS در دوربين مداربسته و كاربرد هاي آن
سيستم تثبيت كننده تصوير، به مجموعه اي از فناوري هايي اطلاق مي شود كه براي اصلاح تاري تصاوير در دوربين مدار بسته مورد استفاده قرار مي گيرد. اين تاري تصاوير معمولا از ارتعاشات اجتناب ناپذير به دليل حركت دوربين در محل نصب ناشي مي شود. معمولا نصب دوربين مداربسته در فضاهاي روباز آن را در معرض تكان هاي ناشي از عوامل فيزيكي يا طبيعي همچون باد، باران و … قرار مي دهد. به همين جهت توسعه دهندگان تكنولوژي هاي مربوط به سيستم هاي امنيتي و نظارتي با توليد فناوري هايي نرم افزاري و سخت افزاري در صدد كاستن اين نقائص هستند.
وجود نويز و تاري در تصاوير يك امر اجتناب ناپذير است. تكنيك تثبيت كننده تصوير به شما كمك مي كند تا جزئيات دقيقتر و با وضوح بالا از تصاوير داشته باشيد. تكنيك هاي تثبيت كننده تصوير به طور كلي و بر اساس عملكرد آنها به دو نوع زير طبقه بندي شوند:
- اصلاح بر اساس حركت لنز
- اصلاح بر اساس برنامه نرم افزاري
در ادامه به شرح هر كدام از موارد بالا و در نهايت به ارائه مقايسه اي ميان اين دو مي پردازيم.
تثبيت كننده تصوير (EIS)
تثبيت كننده تصوير الكترونيكي و يا (Electronic image stabilization) روشي است كه در آن مشكل تاري تصوير در سطح نرم افزاري و پس از اينكه سيگنال نوري به سيگنال ديجيتال تبديل گرديد، بر طرف مي شود. همانطور كه ميدانيد هر دوربين مدار بسته اي داراي يك چيپ يا حسگر تصوير است كه وظيفه دارد كه اين سيگنال نوري را دريافت نموده و براي تشكيل تصوير اين سيگنال هاي نوري را به سيگنال هاي ديجيتالي تبديل نمايد. اين روش اصلاح نقائص تصاوير را پس از تشكيل تصوير انجام مي دهد يعني بعد از زماني كه نور از سنسور عبور كرد.
نحوه عملكرد EIS
الگوريتم عملكرد EIS بدين نحو است كه پردازنده ابتدا تصوير را به تكه هاي كوچك تقسيم مي كند و سپس آن را با فريم هاي قبلي مقايسه مي كند. سپس تشخيص مي دهد كه حركت موجود در تصوير ناشي از يك شي متحرك در تصوير بوده و يا يك لرزش ناخواسته بوده و اصلاحات مورد نياز را انجام مي دهد. در اين حالت هنگامي كه تصوير اصلاح شده با تصوير قبلي جايگزين مي گردد قاعدتا بخش هايي از آن حذف مي شود و نسبت به تصوير اصلي (كه داراي نويز است) كوچكتر خواهد بود. اين ممكن است منجر كاهش كيفيت كلي اين فناوري شود اما اين كاهش زياد چشمگير نيست و قابل اغماض است.
تثبيت كننده تصوير OIS
در اين روش عمل تثبيت و اصلاح نويز در تصوير با تغيير مسير نوري در سنسور انجام مي گردد. اين عمل در زمان واقعي است و از اين رو هيچ تغييري يا كاهش كيفيتي در تصوير رخ نمي دهد. در اين روش سنسورهاي تشخيص لرزش (سنسورهاي ژيروسكوپي) مورد استفاده قرار مي گيرند كه اين اطلاعات را به يك ميكرو رايانه منتقل مي كنند كه به نوبه خود آنها را به سيگنال تصوير تبديل مي كند و در نهايت منجر به حركت لنز به منظور اصلاح نويز تصوير مي شود. به زبان ساده در اين روش لنز دوربين مدار بسته با حركت مكانيكي خود منجر به اين مي گردد كه نور همواره به سنسور دوربين برخورد كند.
مقايسه عملكرد EIS و OIS
مزيت اصلي سيستم OIS اين است كه هيچگونه تغييري در تصوير نهايي اتفاق نمي افتد زيرا تغييرات لازم قبل از اينكه سيگنال نوري به سنسور تصوير برخورد كند اتفاق مي افتد. اما همانطور كه ميدانيد اين فناوري يك فناوري سخت افزاري است و ذاتا از لحاظ وزني به دوربين فشار مي آورد.
در حال حاضر تكنولوژي EIS به دليل سبكي و قيمت مناسب تر و همچنين با وجود بهبود هايي كه در الگوريتم عملكردي آن به منظور افزايش كيفيت تصوير صورت گرفته بسيار محبوبتر و رايج تر به نظر مي رسد. البته شايد استفاده از تكنولوژي OIS در رزولوشن و شرايط نور ضعيف، منطقي تر به نظر برسد.
دوربين مداربسته اسپيد دام
دوربين داهوا